Aspecten van badkamer tegelwerk
De uitstraling van een badkamer wordt grotendeels bepaald door het tegelwerk. Het is ook heel praktisch wanneer de vloer en wanden van de badkamer betegeld zijn. De badkamer is een natte ruimte en tegels zijn hier prima voor geschikt en daarnaast zijn ze zeer eenvoudig schoon te houden en duurzaam. Badkamertegels voor zowel de vloer als de wand zijn er in vele soorten, maten, kwaliteiten en prijsklassen. Op basis van uw budget en smaak kunt u uw keuze maken. Maar het resultaat is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van de kwaliteit van het tegelwerk. Waarop u zoal moet letten, kunt u lezen in dit artikel.
Goede voorbereiding als voorwaarde voor goed resultaat
Goed tegelwerk is altijd helemaal symmetrisch en waterpas, al betekent dit zo nu en dan wel dat er iets zal moeten schipperen met de beschikbare ruimte. De badkamertegels behoren horizontaal op de wanden te zitten maar hoe zit het eigenlijk met de vloer? Is de vloer niet helemaal horizontaal, dan zet u desnoods even een goede horizontale streep on te kunnen corrigeren. Gebruik desnoods een dun latje van ongeveer 6 centimeter. Laat onderaan 6 millimeter open in verband met de kitvoeg. De tegels kunnen dan rusten op het latje en kunnen niet gaan verzakken. Spijker het latje bij voorkeur vast met uitstekende spijkers zodat alles weer makkelijk verwijderd kan worden. Ditzelfde kan ook gedaan worden om een zuivere verticale lijn te krijgen op uw wand. Dit noemen ze stelwerk. Als deze voorbereiding klaar is, kan u beginnen aan het tegelen.
De werkzaamheden
Gebruik kruisjes, spijkers of iets dergelijks om tussen de voegen van de tegels te kunnen zetten. Zo krijgt u mooie rechte voegen en mooi tegelwerk. Als u kruisjes gebruikt, maak dan niet de fout de kruisjes tussen de tegels te zetten maar zet ze rechtop in de voeg. Op deze manier kunnen de kruisjes ook weer makkelijk verwijderd worden.
Berekening van benodigde materialen
Voordat u badkamertegels gaat kopen, moet u eerst weten hoeveel u er nodig heeft. U meet de breedte en de hoogte van de te betegelen wanden tot op millimeters nauwkeurig. Deze beide getallen wordt gedeeld door de tegelmaat plus uiteraard de breedte van een voeg. Een voeg voor wandtegels is meestal 3 millimeter.
Ondergrond en lijmen van badkamertegels
Waarop kunt u tegels lijmen? In principe op vrijwel alle ondergronden, mits de voorbereiding goed is.
- Het pleisterwerk moet wel goed vastzitten, de oude behanglagen moeten worden verwijderd
- Gaten van meer dan 3 millimeter moeten worden dichtgemaakt
- Bulten en andere onregelmatigheden moeten worden weggehaald
- Slechte wanden moeten worden gestukadoord, gasbeton en gipsplaat moet worden voorbehandeld met een speciaal gronderingsmiddel
- Een niet watervaste muurverf moet even worden opgeruwd met schuurpapier of met uw vlakschuurmachine
- Wilt u gaan lijmen over oude badkamertegels, dan is dat ook geen probleem mits deze goed vastzitten aan de wand.
Het inschakelen van een vakman
Wanneer u een vakman inschakelt, bent u verzekerd van vakwerk. Vooral bij de grotere formaten is het van belang dat de badkamertegel goed ligt want grotere formaten zijn vaak minder vlak. Een tegel die niet helemaal stevig vastzit aan de ondergrond klinkt anders als u er tegenaan tikt. Deze zullen ook sneller knappen en vaak zullen de voegen na verloop van tijd gaan scheuren. Houdt daarom altijd extra exemplaren bij de hand. Op deze manier kunt u dan redelijk eenvoudig het beschadigde of losse exemplaar vervangen. Koopt u echter na verloop van tijd extra tegels, dan bestaat de kans op kleurverschil en dat wilt u vast niet.